Människors dagliga liv i stadsmiljön präglas av tre dimensioner. Arbete och fritid, den omgivande infrastrukturen och den fysiska platsen. Tillsammans skapar de ett kreativt spänningsfält för arkitektbyrån Urban Design.
- Vi intresserar oss för den urbana människans arbeten och boenden, säger arkitekten Helena Glantz.
Det var också ursprungstanken när Helena och Erik Jarlöv startade den Stockholmsbaserade byrån för 20 år sedan. Idag har man 16 anställda som ger en bred kunskapsbas. Det vittnar ett av de pågående projekten om, en projektering av ett mobilitetshus. Byggnaden kommer inrymma olika funktioner som parkeringshus, utrymme för bil- och lådcykelpooler, huvudkontor för Stockholms kommunala parkeringsbolag, restaurang och stadsodling på taket. Men det handlar inte bara om byggnader för Urban Design, de har lång erfarenhet av att också rita infrastruktur. Helena menar att det egentligen inte är en stor skillnad mot att rita ett hus i Archicad och nämner ett broprojekt som exempel.
- Projekteringen bär på många likheter som funktion, ha ett estetiskt yttre, vara tillgänglig, inrymma diverse ledningar och den ska förhålla sig till den omgivande miljön, på ena sidan ett stadslandskap och på andra sidan ett naturreservat.