Intelligens, energi och stadsbyggnad
Simon berättar att när de ska leverera till kommunerna efterfrågar de oftast 2D DWG eller PDF. Ofta kan det efterfrågas enkla volymmodeller i Sketchup.
- Men i alla dessa system förlorar man den intelligens vi byggt in. Det är en dröm för oss om att kommunerna skulle efterfråga och kunna hantera intelligensen vi har i våra projekt. Det skulle kunna ge så mycket mer.
Vi skapar ofta detaljplaner åt kommuner, men det finns olika typer av projekt. Ibland är det någon privat aktör som finansierar projektet. Ibland finns det privata beställare som behöver en kalkyl eller en förstudie. Då och då kan vi själva initiera projekt, exempel på sådana projekt är bland annat infillprojekt.
När ni gjort ett stadsbyggnadsprojekt, vad är det som avgör hur mycket ni sedan får rita vidare på byggnader och annat?
- Det beror på innehållet. När vi gör ett stadsbyggnadsprojekt är det ofta många byggnader och vi får i princip aldrig ta hand om alla husbyggnadsprojekt. I ett större stadsbyggnadsprojekt önskar kommuner ofta ha flera husbyggnadsarkitekter för att få en varierad arkitektur, menar Simon.
Ofta kan beställaren eller kommunen vilja att vi ritar ganska detaljerat, för att man vill att kalkyler, lösningar eller gestaltning ska vara precist. Då hamnar vi ibland i specifika lösningar vilket gör att vi ligger bättre till för att få rita vidare. Har vi lyckats få till en riktigt innovativ lösning som alla inblandade tycker om så har vi väldigt bra chanser att få fortsätta realisera den. I slutänden genererar stadsbyggnadsprojekten ofta något eller några projekt till landskaps- eller husbyggnadskollegorna på FOJAB.