En poäng med tekniken är att visa hur turistattraktionen förhåller sig till sin omgivning. Därför har arkitekterna först skapat en terrängmodell i Archicad och tagit in höjddata från Lantmäteriet. I miljön har man i BIM-modellen designat hus, vägar och även järnväg och lagt till gående människor, förbipasserande bilar, transportfordon och ett x2000-tåg ur Twinmotions bibliotek och importerade SketchUp-modeller. Twinmotionmodellens detaljrikedom och realistiska utformning av hur människor och fordon rör sig blir också ett verktyg för enkla analyser. Då kan arkitekterna studera de konsekvenser som kan uppstå och i dialog med kunden förekomma problem i ett säkerhetsarbete vid en tänkbar krissituation. Hur många människor kan passera i en utgång när brandlarmet ljuder? Eller studera vad som händer när en busslast med 60 hotellgäster strömmar in i en hotellobby och hur det inverkar på miljön och inredningen. Simuleringen är också ett redskap för att få ned antalet överklaganden i en bygglovsprocess, menar Hans som har lång erfarenhet som stadsarkitekt.
- Om en person hävdar att ett projekterat hus skulle kasta en skugga över deras trädgård så att man inte kan njuta av eftermiddagssolen, eller att deras utsikt blir påverkad, är det enkelt att visa hur det verkligen blir och om det finns grund för överklagan.
Gestaltningen av själva byggnaden har Hans och Mattias gjort i Archicad vars meny har en direkt koppling till Twinmotion. De behöver alltså inte exportera ut information och importera i Twinmotion med risk för dataförlust. Det är bara att klicka.
- Renderingen går simultant vilket gör det enkelt att flytta en detalj, till exempel en trappa och rendera på nytt och granska utfallet, säger Mattias.
Tidigare var rendering en rätt omständlig process som tog lång tid och skapade onödig ställtid. Så är det inte längre tack vare den nya tekniken som bidrar till en ökad flexibilitet för att testa olika lösningar. Någon inlärningströskel har de inte upplevt, de blev produktiva direkt. En orsak är att programmet är designat på ett intuitivt och användarvänligt sätt.